Idag så skulle det äntligen bli av, min resa till Eskilstuna och mitt besök på Svart-Verkstan…. Vad är det tänker du? Jag ska berätta…

Johan Sörberg heter en av mina favoritbagare. Han är född och uppvuxen i Eskilstuna. Han har deltagit i konditor VM, varit coach för Svenska Bageri landslaget. Han är även domare i Hela Sverige bakar. För cirka 25 år sedan lagade han mat och bakade på TV4. Programmet sändes på väldigt konstiga tider, som ensamstående och baknörd som jag var redan då ställde jag alltid klockan på 04.00 för att gå upp och titta… På den vägen är det..

Svart-Verkstan är ett Gårds-Bageri som ligger i Trantorp, Eskilstuna. Det håller öppet 1 gång i månaden. Från början var det tänkt som ett testbageri och kursverksamhet. Varje gång det varit öppet, har det varit en fantatisk succé.

Dagen till ära hade Johan förberett surdegs pizzor. Gissa om kön var lååååång. Doftade fantastiskt.

Kön till bageriet var ännu längre… väntade tålmodigt, det var det verkligen värt. Så fantastisk syn när man kom in. Doften, alla bakverk, alla som jobbade och så JOHAN i bageriet.

Lyckan var total, det var verkligen värt allt. Att gå upp kl 6, göra lite kantarell mackor med färskost & syrad lök, koka kaffe, fixa saker runt omkring. För att sedan mötas av vekligheten är det så här det ska vara, det borde det vara. Men alla vet ju att det fuskas en hel del i våran branch men absolut inte här❤️

Jag vet att vi gör rätt, satsar på det som känns rätt, inga genvägar. Vill må bra när jag både går till och från jobbet och det gör jag❤️

Johan sprider sådan energi i allt han gör & och det vill vi på Sälling Catering också göra. Så nöjd med dagen🌞🌞

Grundrecept

Dag 1: Gör en Poolish av : 200 gram vatten,200 gram vetemjöl och 2 gram jäst. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Gör en fördeg av : 300 gram vatten, 440 gram vetemjöl, 4 gram jäst och 4 gram sal. Låt stå i kylen i ett dygn.

Dag 2: Ställ fram Poolish och fördeg i rumstemperatur.
Blanda 300 gram vatten, 480 gram vetemjöl, 4 gram jäst och 20 gram salt. Baka in fördegen och Poolish. Låt stå i två timmar. Sträck ut och vik degen två gånger under tiden.

Forma baguetter, snitta dem längs med och grädda i ugnen på 250 grader tills dem är klara. Bästa 👌👌

Dela gärna om ni gillar oss. Tack!